Mag jouw kind wel mee naar het buitenland? (Checklist)

Heerlijk, de zomervakantie zit er weer aan te komen. Om verzekerd te zijn van lekker weer gaan veel mensen naar het buitenland. Misschien heb jij ook een bestemming in gedachten waar je tot rust kunt komen en je kinderen zich hele dagen kunnen vermaken. Van tevoren een checklist maken om niets te vergeten hoort natuurlijk bij de voorpret. Strandspullen, luchtige kleding, zonnebrand. Allemaal belangrijk, maar niet zo belangrijk als de toestemming om je kind(eren) mee naar het buitenland te nemen, want het zou zonde zijn als je vakantie in het water valt.

Als ouder alleen naar het buitenland met je kinderen

De overheid heeft de regelgeving aangescherpt om kinderen te beschermen tegen (ouder)ontvoering. 23% van de kindervermissingen in ons land ontstaat doordat één van de ouders de kinderen zomaar meeneemt naar het buitenland. Omdat dit voor grenscontroleurs niet altijd goed in te schatten was is het nu verplicht om aan te tonen dat alle gezaghebbenden van het kind toestemming hebben gegeven.


Wanneer is toestemming om je kind mee te nemen nodig?

Misschien wist je al dat er toestemming nodig is van de andere ouder wanneer jullie gescheiden zijn, maar niet iedereen weet dat het altijd noodzakelijk is, zelfs wanneer jullie getrouwd zijn.

Je hebt toestemming nodig wanneer:

  • Je alleen reist met je kind, zonder de andere gezaghebbende ouder/voogd.
  • Je de ouder bent van het kind, maar niet de gezaghebbende.
  • Je geen ouder bent van het kind, maar bijvoorbeeld een familielid, schoolleiding of ouder van een vriendje van het kind. Je hebt dan van alle gezaghebbenden toestemming nodig.
  • Je hebt geen toestemming nodig wanneer:
  • Je de enige gezaghebbende bent. Bijvoorbeeld door het overlijden van je partner of door een rechterlijke uitspraak waaruit dit blijkt. Je hebt dan wel aanvullende documenten nodig.
  • Alle gezaghebbenden gezamenlijk meereizen.
     

Checklist: Bereid je goed voor

Tref op tijd maatregelen om aan te kunnen tonen dat je toestemming hebt om je kind mee naar het buitenland te nemen. Dit vergemakkelijkt de controle en voorkomt teleurstelling en chaos.

Deze handige checklist zorgt ervoor dat je goed voorbereid op reis kunt.

  • Wees ruim op tijd aanwezig wanneer je vertrekt vanuit de luchthaven.
  • Informeer van tevoren bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming of hier nog andere controles gelden.
  • Zorg dat je kind een eigen paspoort of ID-kaart heeft. Bij jonge kinderen is de foto niet altijd meer gelijkend. Vraag op tijd een nieuw document aan of neem voor de zekerheid andere foto’s mee die de identiteit van je kind bevestigen.
  • Laat je (ex-)partner of andere gezaghebbende het toestemmingsformulier invullen. (Bij aankomst in het buitenland kan het nuttig zijn het Engelstalige formulier te gebruiken)
  • Neem een kopie van het identiteitsbewijs van de toestemmingever mee.
  • Zorg dat gezaghebbende toestemminggever telefonisch bereikbaar is op het moment van vertrek en aankomst op de bestemming. Licht hem of haar hierover in.
  • Houd het retourticket van jezelf en je kind bij de hand.
  • Neem een uittreksel uit het gezagsregister mee of de rechterlijke uitspraak.
  • Neem eventueel de geboorte akte mee.
  • Neem een kopie van het ouderschapsplan mee.
     

Handel puur in het belang van je kinderen

Door deze regelgeving wordt uiteraard een hoop ellende voorkomen, maar de keerzijde hiervan is dat er een machtspositie ontstaat waar sommige ouders misbruik van maken. Ze gebruiken de toestemming als chantagemiddel of als wraakmethode. Het is vaak een reactie uit angst of emotie waar niemand uiteindelijk beter van wordt. Het komt soms voort uit, of veroorzaakt, een vechtscheiding en dat heeft absoluut een negatieve uitwerking op de kinderen. Wanneer je nadenkt over het weigeren van toestemming, vraag jezelf dan goed af of dit puur in het belang van je kind is of dat het met name vanuit je eigen wrok jegens je ex-partner is.
 

Voorkom conflicten

Voorkomen is beter dan genezen, daarom hebben veel stellen die in scheiding liggen baat bij mediation. Een echtscheidingsbemiddelaar als PB Mediation is een neutrale partij die als einddoel heeft jullie er samen uit te laten komen. Jullie kinderen vormen hierin het belangrijkste uitgangspunt.
 

Wil je meer weten over alleen met je kind reizen naar het buitenland? Neem dan contact op met PB Mediation. T: 06 27236250 / E: info@pbmediation.nl
 

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: