kinderalimentatie

Kinderalimentatie

Na een echtscheiding zal ook bekeken moeten worden of er door een van de ouders kinderalimentatie moet worden betaald. In feite zijn beide ouders onderhoudsplichtig ten opzichten van de kinderen. Dat wil zeggen dat beide ouders verplicht zijn om hun kinderen (financieel) te ondersteunen.

Om te bepalen of en hoeveel een ouder aan kinderalimentatie moet voldoen, zal de rechter een driestappenplan volgen:
1. De rechter stelt de financiële behoefte van het kind vast. (hoeveel heeft het kind nodig?)
2. De rechter stelt de draagkracht van de ouders vast. (hoeveel kunnen de ouders betalen?)
3. Hoeveel moeten beide ouders – gelet op hun draagkracht – naar rato bijdrage aan de kosten van de kinderen. (hoeveel moet elk van de ouder bijdragen?)

Stap 1: het bepalen van de behoefte van het kind.

De eerste stap die de rechter neemt bij het vaststellen van de kinderalimentatie is het vaststellen van de financiële behoefte van de kinderen. Hiermee wordt bedoeld dat de rechter zal vaststellen wat het eigen aandeel van de ouders in de kosten van de kinderen is. In feite wordt gekeken welk deel van het inkomen van beide ouders besteed werd aan de kinderen.

De rechter bepaalt het zogenaamde eigen aandeel in de kosten van de kinderen aan de hand van tabellen die door het NIBUD zijn opgesteld. De rechter zal dan ook eerst onderzoek doen naar het netto gezinsinkomen van u en uw (ex)partner tijdens het huwelijk. Daarna kan de rechter aan de hand van de tabellen van het NIBUD het eigen aandeel in de kosten van de kinderen bepalen.

Er wordt met name naar het netto gezinsinkomen ten tijde van het huwelijk gekeken om kinderen financieel niet slechter af te laten zijn door de echtscheiding van hun ouders.

Stap 2: het bepalen van de draagkracht van de ouders

Op het moment dat de rechter het eigen aandeel in de kosten van de kinderen heeft vastgesteld, zal de rechter vervolgens gaan kijken wat de draagkracht voor beide ouders is. Met andere woorden: in hoeverre zijn beide ouders ook daadwerkelijk in staat om de bij in stap 1 vastgestelde bedragen te betalen?

Om de draagkracht te bepalen maakt de rechter gebruik van een landelijke richtlijn die bekend staat onder de benaming: de tremanormen. Het komt er kort gezegd op neer dat de rechters een opstelling maakt van het inkomen dat (noodzakelijke) uitgaven van beide ouders. Het draagkrachtloosinkomen. Dit wordt bepaald door rekening te houden met een vast percentage voor de woonlasten en de minimale kosten van levensonderhoud.

De rechter zal meestal een draagkrachtberekening maken aan de hand van een bruto inkomen.

Stap 3: het bepalen van de bijdrage in de kosten van de kinderen van beide ouders

Op het moment dat de rechter de draagkracht van beide ouders heeft vastgesteld zal de rechter bekijken welk bedrag partijen naar rato van inkomen van hun draagkracht kunnen bijdrage aan het eigen aandeel in de kosten van de kinderen. Dit wordt ook wel een draagkrachtvergelijking


Duur van de kinderalimentatie

Kinderalimentatie moet in principe worden betaald totdat het kind de meerderjarige leeftijd bereikt. Het kan zijn dat het kind na zijn of haar 18e verjaardag niet in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien, omdat het kind nog op school zit. In dat geval blijft de onderhoudsverplichting bestaan. Deze (verlengde) onderhoudsverplichting duurt voort tot 21 jaar.

Mocht het kind op dat moment nog niet zijn of haar studie hebben afgerond dan blijft de onderhoudsverplichting bestaan tot de studie is afgerond en het kind in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Uiteraard kunnen ouders van hun kinderen eisen dat zij hun studie afronden en daarna ook een baan zoeken. Deze afspraken kunt u als ouders vastleggen in een ouderschapsplan.

Indexatie van kinderalimentatie

Kinderalimentatie wordt elk jaar op 1 januari automatisch verhoogd met een indexeringspercentage. Het ministerie van justitie bepaalt elk jaar de hoogte van dit percentage. Deze verhoging vindt automatisch plaats en moet door de alimentatieplichtige betaald worden.


Wijzigen kinderalimentatie

Wanneer de omstandigheden bij één van de ex-echtgenoten (of kinderen) wijzigen, heeft dit wellicht tot gevolg dat het vastgestelde alimentatiebedrag niet langer redelijk is. Een rechter kan vervolgens opnieuw het alimentatiebedrag vaststellen.
Gebeurtenissen die van invloed zijn op het inkomen of de draagkracht,kunnen aanleiding zijn voor een herziening. Bijvoorbeeld:
 ontslag of werkloosheid
 hogere reiskosten of hypotheeklasten na een noodzakelijke verhuizing
 kind verhuist naar de andere partner
 het aangaan van nieuw of ander werk
 pensionering
 hertrouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaan
 overlijden
Enkele voorbeelden van situaties waarvoor een wijziging ingediend kan worden, wanneer u alimentatie betaalt en wanneer u alimentatie ontvangt.
Bij wijzigingen in uw persoonlijke omstandigheden, kijkt de rechter kritisch of u niets te verwijten valt. Met andere woorden: een baan accepteren die beduidend minder betaalt, om zo een gunstigere alimentatieregeling te krijgen, zal niet succesvol zijn.
Het berekenen van de behoefte, draagkracht en de juiste alimentatie is vrij ingewikkeld. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met PBMediation onderdeel van het Scheidingshuys. PB Mediation is gespecialiseerd in alimentatie berekeningen bij echtscheiding. Zij kan u precies vertellen met welke inkomsten en uitgaven in uw specifieke geval rekening gehouden zal worden.
www.pbmediation.nl  telefoonnummer: 0627236250
 

Ga naar het blog overzicht

Aangesloten bij: