Het samengestelde gezin: Stiefplan-Coaching

“Je bent mijn moeder niet!” Een uitroep als deze zal je misschien bekend in de oren klinken als jullie een samengesteld gezin, ofwel stiefgezin zijn. Of misschien voel je alleen een bepaalde spanning die maar niet doorbroken wordt.

Vormen van samengestelde gezinnen

Samengestelde gezinnen zijn er in allerlei soorten. Misschien hebben jullie een huis vol, omdat alle kinderen bij jullie wonen of je nieuwe partner is bij jou en je kinderen ingetrokken. Het kan ook zijn dat je een co-ouderschap of omgangsregeling met je ex-partner hebt getroffen, waardoor de kinderen om de week of het weekend bij jullie zijn. In welke situatie jullie je ook begeven, het vergt een aanpak op maat. Binnen samengestelde gezinnen verloopt het namelijk niet altijd even soepel.

Onderliggende emoties en conflicten binnen het stiefgezin

Jij en je nieuwe partner zijn vast gek op elkaar en blij dat jullie na een hectische periode weer in rustig vaarwater zijn beland. Een scheiding is voor een kind meestal emotioneel en soms ook stressvol. Zijn ze net aan de nieuwe situatie gewend, krijgt hun vader of moeder (of beiden) een nieuwe partner. Hierdoor verandert er nog veel meer en komen de verhoudingen onder druk te staan, zeker wanneer deze nieuwe partner ook kinderen heeft of er zelfs nog een halfzusje of -broertje wordt geboren.  

40 tot 60% van de samengestelde gezinnen valt uiteen

Een groot deel van de vaders en moeders gaat na de scheiding weer een nieuwe relatie aan, waar dus een samengesteld gezin uit voortkomt. Wanneer oud zeer nog sterk de boventoon voert, de situatie te veel en te snel verandert voor kinderen, kunnen daar conflicten uit ontstaan. Dit uit zich niet alleen in ruzies en gedragsproblemen, het opkroppen van emoties is ook erg verraderlijk. Het kan de relatie tussen kind en (stief)ouder en de onderlinge relatie tussen jullie als partners flink onder druk zetten. Dit is een van de redenen dat 40 tot 60% van de samengestelde gezinnen weer uit elkaar vallen.

Stiefplan-Coaching helpt

PB Mediation is een gecertificeerd Stiefplan-Coach, gespecialiseerd in het begeleiden van samengestelde gezinnen. Door jullie inzicht te geven in de verhoudingen, de complexiteit van de situatie en wat dit voor kinderen en (stief)ouders betekent, kunnen we samen werken aan de harmonie binnen het samengestelde gezin.
 

Meer weten? Neem contact op met PB Mediation via telefoonnummer 06 27236250 of mail naar info@pbmediation.nl

 ​Onderwerpen gerelateerd aan 'samengesteld gezin' die je misschien interessant vindt: