Eigen woning en boedelverdeling

Jullie komen op het punt dat de bezittingen en het gezamenlijk vermogen verdeeld moeten worden. Zo kan er sprake zijn van een eigen woning. Sommige zaken in de boedelverdeling kunnen jullie samen overeenkomen, anderen zijn bij wet geregeld, afhankelijk van de huwelijksvorm.
Het verdelen van de eigendommen kan best lastig zijn. In dat geval kan een scheidingsbemiddelaar als PB Mediation jullie helpen bij een goede afhandeling hiervan, de benodigde juridische en financiële kennis hebben we in huis.

Eigen woning

Als jullie een eigen woning hebben moet met een aantal zaken rekening worden gehouden. Kan één van jullie in het huis blijven wonen? Of moet het verkocht worden? Wanneer het verkocht moet worden is het goed om te anticiperen op een onder- of overwaarde op de verkoop van het huis. PB Mediation werkt nauw samen met de financieel adviseurs van Finenzo in Roosendaal en Boxtel. Zij voorzien jullie onder andere van een gedegen hypotheekadvies.


Willen jullie het huis tóch verkopen? PB Mediation werkt samen met twee makelaars in de omgeving Roosendaal. In de Roos Makelaardij en Woonwensmakelaar.
 

Hoe komt de boedelverdeling tot stand?

Hoe jullie boedel verdeeld wordt is afhankelijk van jullie huwelijksvorm. Zijn jullie in ‘gemeenschap van goederen’ getrouwd? Dan wordt alles over jullie beiden verdeeld. Maar zijn jullie onder ‘huwelijkse voorwaarden’ getrouwd, dan is de boedelscheiding afhankelijk van de afspraken die notarieel zijn vastgelegd. Verder zijn er goederen en vermogen die uitgesloten zijn van boedelverdeling. Tijdens de echtscheidingsbemiddeling helpen we jullie om samen tot een eerlijke verdeling te komen.
 

Schulden

Niet alleen bezittingen en vermogen, maar ook schulden vallen onder de boedelverdeling. De boedelscheiding kan heel wat vragen en soms discussies oproepen. Het is dan goed om concreet te weten wie waar recht op heeft. PB Mediation behandelt ook deze onderwerpen tijdens het mediation proces. 
 

Convenant

Alle afspraken die gemaakt worden in het mediation proces worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Om de echtscheiding rechtsgeldig te laten zijn moet een verzoekschrift voor de scheiding worden ingediend bij de rechtbank.
Het convenant wordt dan vaak bijgevoegd als onderdeel van het verzoekschrift. Het kan ook gebeuren dat de rechter specifiek vraagt om het echtscheidingsconvenant bij te voegen, deze kan de afspraken hierin bindend maken.
Wat wordt er vastgelegd in het convenant?

 

Wil je meer weten over mediation bij scheiding? Ben je op zoek naar een echtscheidingsbemiddelaar? Neem contact op met PB Mediation via telefoonnummer 06 27236250 of mail naar info@pbmediation.nl