Marokkaanse echtscheiding

Jullie Marokkaanse echtscheiding volgens de juiste procedures snel achter de rug. PB Mediation Roosendaal helpt jullie om de scheiding in Marokko én in Nederland wettelijk te laten erkennen.

Jouw scheiding erkend door Marokko

Sinds 2004 wordt een scheiding door Marokko erkend onder bepaalde voorwaarden. Want wanneer je voor de Nederlandse wet gescheiden bent geldt de scheiding in Marokko voor de wet niet automatisch. Zo moet er:

  • Een gegronde reden zijn voor de echtscheiding
  • Een aantoonbare verzoeningspoging zijn gedaan (relatie mediation) 
  • Voldaan worden aan alle documentatie waarmee ook in Nederland de scheiding tot stand komt en deze moet in de Marokkaanse taal worden ingediend.

PB Mediation neemt al deze aspecten uit handen, zonder dat jullie ieder een advocaat hoeven in te schakelen.

De Marokkaanse echtscheiding en rechtsgeldige gronden

De Mudawana, het Marokkaanse familierecht, bekrachtigt de Nederlandse scheiding alleen als er een rechtsgeldige reden aan ten grondslag ligt. Duurzame ontwrichting is één van deze gronden die geaccepteerd wordt als een rechtsgeldige scheiding in Marokko. Duurzame ontwrichting houdt in dat het verder samenleven van twee partners ondraaglijk is geworden. Zowel de man als de vrouw kan een echtscheiding initiëren op deze gronden.

Hoe PB Mediation jullie scheiding in Marokko en Nederland begeleidt

Mediation werkt alleen wanneer beide partners het doel hebben er samen goed uit te komen. Volgens dit principe gaan we zowel bij Nederlandse als Marokkaanse echtscheidingen te werk, in het mediation traject wordt onder andere besproken:

Officiële afhandeling van de Marokkaanse echtscheiding

Op basis van de gemaakte afspraken wordt het echtscheidingsconvenant opgesteld. Het convenant en overige stukken worden ingediend bij de Nederlandse rechtbank om de scheiding aan te vragen. Vervolgens worden de stukken vertaald naar het Marokkaans. De samenwerking geschiedt met Agrandi Translations & Consultancy en een beëdigde vertaler (zowel Berbers als Arabisch) . De vertaalde akten dienen afgetekend te worden door onder andere het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Justitie. Op die manier worden de vertaalde documenten gelegaliseerd. Vervolgens worden de stukken naar de familierechtbank in Marokko gestuurd.

PB Mediation is bovendien aangesloten bij de Raad van Rechtsbijstand. Hierdoor kunnen we gemakkelijk een toevoeging aanvragen die afhankelijk is van jullie inkomen.

Contact of afspraak maken?

Willen jullie je Nederlandse én Marokkaanse scheiding goed, snel en juridisch correct geregeld hebben, volgens de wetten van beide landen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met PB Mediation. Tijdens de gesprekken kan er op verzoek een Marokkaanse tolk worden ingeschakeld van Agrandi Translations & Consultancy. Een scheiding is al moeilijk en ingewikkeld genoeg, laat ons jullie zorgen uit handen nemen. Zo kunnen jullie weer naar de toekomst kijken.

Mail naar info@pbmediation.nl of bel naar 06 272 36250.